Cestovní pojištění aneb co vědět, když na něj zapomenete

Každý z nás to zná, blíží se odjezd na dovolenou. Už se vidíte v cílové destinaci, v hlavě jen myšlenky na odpočinek nebo na všechna ta místa, které si přejete navštívit.

Na stole leží check list, nesmíte zapomenou nabíječku, plavky a spoustu dalšího. Mnohdy však zapomenete na uzavření cestovního pojištění, bez něj se Vám však dovolená může velmi prodražit. 

 

Absenci pojištění si mnohdy uvědomíme až po opuštění republiky, v letadle nebo až na pláži. Sjednání cestovního pojištění ze zahraničí má však svá pravidla. Některé pojišťovny sjednání neumožňují vůbec.

Dávejte si pozor, většina online portálů sloužící ke sjednání pojištění Vás ke sjednání pojištění pustí. V případě plnění pak může nastat problém. Během šetření pojistné události může vyjít najevo, že jste nedodrželi podmínky sjednání. Poté záleží na likvidátorovi, jak se k dané situaci postaví, buď Vám může plnění odmítnout nebo ho krátit a zbytek si doplatíte samy.

Vy této situaci můžete jednoduše předejít a návod jakou pojišťovnu zvolit, když zapomenete Vám přikládám níže.

V zahraničí může nastat situace, že je nutné prodloužení pojištění, třeba si rozhodnete zůstat na dovolené déle. V takovém případě, pokud tuto skutečnost oznámíte pojišťovně předtím než platné pojištění skončí, čekací lhůta se nebude uplatňovat. Plynule naváže na původní pojištění.

Pojišťovny z nejkratší čekací dobou

Generali Česká pojišťovna

Pojištění začne platit v momentě, kdy klient prokazatelně odešle peníze na účet pojišťovny.

ČSOB pojišťovna

Pojištění začne platit hodinu po sjednání. Za předpokladu, že bylo uhrazeno pojistné.

Hasičská vzájemná pojišťovna

Zde je odkladná lhůta 4 hodiny. To samé platí i pro VZP.

Středně dlouhé čekací doby

Kooperativa

Po sjednání a uhrazení pojistného je zde čekací doba 24 hodin. Událost bude likvidní až za 1 den.

Colonnade

Pojišťovna Colonnade má čekací dobu 48 hodin. Škoda bude tedy likvidní až za 2 dny
Allianz, ČPP a Komerční pojišťovna má shodnou čekací dobu 72 hodin.

Nutné sjednání na územní ČR

Některé pojišťovny ale vyžadují sjednání cestovního pojištění ještě na území České republiky. Takové podmínky mají nastavené Direct pojišťovna, ERV Evropská pojišťovna a SV pojišťovna.

Chcete dostávat více informací?

Stačí mi tady nechat Vaši emailovou adresu a jednou za čas dostanete informaci, která pro Vás bude zajímavá a o které pravděpodobně vůbec nevíte.